Experiența românilor în abatoarele occidentale. „Băgau 8-10 persoane într-o casă, cu o singură baie”. Ce salarii oferă nemții

Experiența românilor în abatoarele occidentale. „Băgau 8-10 persoane într-o casă, cu o singură baie”. Ce salarii oferă nemții
Sursa foto: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 23/01/2022, 16:03
Actualizat: 23/01/2022, 16:04

Germania și Polonia oferă sute de locuri de muncă pentru măcelari, cu salarii ce ajung, conform anunțurilor de pe rețeaua europeană pentru căutare forței de muncă, EURES, la cel puțin 1.600 de euro brut. Sunt însă și români cu experiență de sezonieri în domeniu care spun că nu vor să candideze din cauza condițiilor grele din abatoare.

Câteva sute de posturi de „tăietor de carne și lucrător în producție” în regiunea Landul Renania de Nord – Westfalia din Germania sunt active și gata să primească potențiali angajași, pe secțiunea dedicată joburilor din străinătate de pe site-um Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Cereri active de lucrători

Potrivit detaliilor pentru posturile din Germania, în cazul persoanelor care nu au calificare în domeniu, salariul oferit pornește de la 9,75 sau 10 euro brut/oră, la care se adaugă alte beneficii în funcție de postul ocupat, calificare și experienta profesionala. În perioada următoare va intra în vigoare un contract colectiv de muncă în domeniul industriei de prelucrare a cărnii, iar salariul va fi de 10,80 euro brut/oră.

În plus, persoanele care au calificare profesională în domeniu vor negocia salariul cu angajatorul. Se poate primi alocație pentru copii, chiar dacă aceștia nu locuiesc în Germania (min. 219 euro/lună, pentru fiecare copil) și se asigurăă cazare în apartamente mobilate (max. 6 persoane/apartament, cu 1-2 persoane/cameră) contra cost – aprox. 210 euro/lună, cu totul inclus, se arată în anunț. Contractul de munca este pe perioada determinata, de 12 luni, cu posibilitatea de angajare permanenta ulterior. Programul de lucru este cu norma întreagă, de 40 ore/săptămână. Astfel, suma minima brută ar fi de 1.600 de euro, adică aproape 8.000 de lei, fără alte beneficii. Este posibila efectuarea de ore suplimentare, până la 48 de ore pe săptămână.

Contractul de munca este pe perioada determinata, de 12 luni, cu posibilitatea de angajare permanenta ulterior. Programul de lucru este cu norma intreaga, de 40 – max. 48 ore/saptamana. La

Pentru un post de măcelar în Polonia, cu atribuții de „tăierea vitelor, încărcarea cărnii”, cu un contract pe perioadă nedeterminată cu perioada inițială de probă, cu 40 ore/săptămână, salariul afișat e de 4000 zloti polonezi brut/lună, adică aproximatic 4.360 lei.

Sfaturile celor cu experiență

Dorel Merişescu, măcelar cu experienţă, care a lucrat atât în Germania cât şi într-un abator din Danemarca, a povestit pentru presa locală din anii săi de chin din străinătate

„Eu am lucrat la vită. Le asomam cu un fel de cuţitaş, alţii aveau un pistol special, rotund, tubular, il puneai pe fruntea taurului şi poc, poc, poc, vreo şase-şapte cartuşe. Apoi ridicai animalul omorât pe o linie şi mergea la fiecare măcelar. Unul îi tăia capul, altul picioarele, unul îl jupuia, altul tăia la fierăstrău, unul scotea maruintaiele. La finalul liniei erau femeile, care sortau organele, splina la splină, ficat la ficat”, a rememorat Dorel Merişescu, pentru Ziarul de Iași.

El avertizează că unele anunțuri pot fi înșelătoare. „Ca să acapareze muncitorul, scriu ce vor ei în anunţ, însă când ajungi acolo, te izbeşti de comisionarii polonezi, care îţi iau o parte din salariu, pentru că intermediază între tine şi angajator. Dacă poţi negocia direct cu şeful, poţi scăpa de ei, dar trebuie să ştii germana . Apoi cazarea – băgau 8-10 persoane într-o casă, cu o singură baie. Munca e grea. 11 euro pe oră este foarte puţin. Eu eram plătit cu 24 de euro pe oră şi nu am rămas, pentru că nu îţi rămânea mai nimic. Am plecat în Danemarca, iar diferenţa e uriaşă”, a povestit Dorel Merişescu.

Potrivit sursei citate, de la 1 ianuarie 2021 însă, legea de controlare a protecţiei muncii interzice folosirea personalului cu contracte de muncă prin intermediari în domeniile-cheie din marile fabrici de carne şi mezeluri. Este o măsură care ar urma să pună capăt condiţiilor de muncă precare care au facilitat în vara anului 2020 izbucnirea focarelor de coronavirus în marile abatoare germane.

Dorel Merişescu a povestit și experiența din Danemarca, dar și despre decizia de a veni acasă. „Când am ajuns în Danemarca, şi eram întrebat «cum te simţi, vezi prea mult sânge, bei alcool, ce gândeşti». Cazarea era bună, tariful era de 36 de euro pe zi, e drept că şi impozitul pe salariu e mai mare în Danemarca, dar aveai cu ce să rămâi. Eu am plecat determinat. Am negociat cu şeful, am strâns bani şi după şapte ani m-am întors şi nu mai plec niciodată din România. Mi-am luat apartament, lucrez într-o pizzeri şi sunt acasă”, a mai spune măcelarul român, citat de Ziarul de Iași.

Pe site-ul Ministerului Muncii, www.mmuncii.ro , respectiv ANOFM/EURES sunt informații detaliate privind lucrătorii sezonieri în principalele state de destinație.

Lucrator Sezonier in Strainatate GHID by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal